Reklama
 
Blog | Jiří Čeček

Jaký bude další osud primátorky Liberce?

 Po vznesení obvinění policií v kauze odměn v dozorčí radě nemocnice se chystá primátorka na příštím řádném zastupitelstva nechat hlasovat o svém setrvání či odvolání z primátorského postu.

V celém Liberci se rozpoutala k tomuto tématu živá debata. Jistě nepřekvapuje, že názory se  různí a tvrdit, že si její odchod přeje většina obyvatel Liberce, by bez kvalifikovaného průzkumu veřejného mínění bylo jistě minimálně nezodpovědné a rozhodně neseriozní. Nechci se pouštět ani do posuzování její vinny či nevinny. Osobně si myslím, že je v tomto konkrétním případě spíše obětí než pachatelem. Skutečné strůjce tohoto skandálu je třeba hledat zcela jinde.
Kdyby podepsání výše odměn pro členy dozorčí rady nemocnice bylo jejím jediným zavrženíhodným činem a nic jiného by se jí nedalo vytknout, asi by se měla začít připravovat demonstrace na její podporu… Kdo sleduje zasedání zastupitelstva, si jistě udělal již dávno sám obrázek o kompetentnosti, morálce a etice nejen primátorky, ale i mnohých členů vedení města.
Pokud by primátorka Liberce byla osobnost s vizí rozvoje tohoto stotisícového města a schopností tuto vizi ku prospěchu většiny obyvatel také realizovat, pak by její odvolání bylo jistě chybou. Že tomu tak není, se myslím v průběhu posledních 14 měsíců ukázalo v celé své nahotě. I nezasvěcený musel poznat, že o osudu města tato primátorka ani její vedení nerozhodují. Z tohoto zorného úhlu pohledu je celkem zřejmé, že dokud se nepodaří eliminovat vliv osob v pozadí, ať se již jedná o kohokoliv, nezmění se nic a je v podstatě jedno v jakém gardu se v Liberci vládne a kdo je primátorem.
Rád bych ještě krátce reagoval na čtenářský příspěvek pana Michala Hrona „Obvinění primátorky je věcí všech občanů“ ze sobotní MF. Píše, cituji:

 Ono totiž když se o naší primátorce, a ať chceme, nebo ne, naše primátorka to je, řekne, že se trestně provinila, potom se nám Liberečanům také tak trochu říká – podívejte se Vy ostudy, jakou personu jste si postavili do svého čela.“

Reklama

 Rád bych toto tvrzení, se kterým obsahově souzním, uvedl přeci jenom na pravou míru. Pan Hron klame veřejnost, pokud se snaží vzbudit dojem, že by se touto výtkou měli cítit osloveni občané Liberce. Adresátem těchto nepochybně  pravdivých slov nejsou liberečtí voliči, nýbrž  a pouze členové současné vládnoucí koalice včetně jejich tichých společníků v pozadí. Patří k nim právě i pan Hron, který se aktivně zúčastnil celého procesu přípravy odstavení minulého primátora a nastolení Martiny Rosenbergové. Dojde-li tedy na případné odsouzení současné primátorky, lze počet lidí, kteří by se měli stydět, vyjádřit maximálně v řádu desítek.  Zřejmě je při této příležitosti třeba znovu připomenout, že vítězem komunálních voleb 2010 se stala z vůle voličů jednoznačně Změna pro Liberec. Nejvyšší počet preferenčních hlasů získal její lídr Jan Korytář, kterého svrhlo za pomoci ODS právě současné vedení města.
Ať tak, či onak, hrozí nyní Martině Rosenbergové odvolání podobně jako jejímu předchůdci před 14 měsíci. Bude nepochybně zajímavé sledovat, kolik lidí přijde na náměstí před radnici vyjádřit této primátorce podporu,  jako se to stalo na jaře loňského roku v případě Jana Korytáře.