Reklama
 
Blog | Jiří Čeček

Předvolební kampaň ČSSD

Tak nám začal předvolební čas. Sociální demokraté si pospíšili a po Liberci se objevily první volební plakáty. Viděl jsem je zatím například na autobusech, ale jistě se objeví brzy i na billboardech a všude, kde to bude jen trochu možné. Strana na to má. Jakým způsobem se stranické pokladny plní penězi, je jistě již dlouho veřejným tajemstvím a v poslední době díky dr. Rathovi i mediálně vděčným seriálem s mnoha pokračováními.

 

O co menší problém představují v této záležitosti finance, o to horší je to s volebními tématy. Na otázku, zda ČSSD v tomto bodě překvapila, neexistuje jednoznačná odpověď. Podle toho, co jsem zatím viděl, se zdá, že se vedení strany rozhodlo – podobně jako při posledních volbách – vsadit na celostátní témata. Z tohoto úhlu pohledu to překvapení jistě není, protože v případě poplatků to už přece jednou vyšlo. Vzhledem k tomu, že se ale budou konat krajské volby, jsou tato témata nepochybně překvapivá a mírně řečeno nesrozumitelná až absurdní. Tvrdí-li usmívající se kandidátka na hejtmanku, že usedne-li právě ona do toho vytouženého křesla, budou se matky moci také smát, protože budou mít alimenty hned. Nezbývá, než se smát s nimi. Představa, jak krajský úřad pod vedením Lenky Kadlecové vyplácí alimenty všem matkám, které z různých důvodů nedostávají od otců výživné pro své děti, je skutečně veselá. Přiznám se, že ač nejsem matka a Lenka Kadlecová není hejtmankou, směji se již dnes.

Nyní ale od veselého plakátu k vážnějšímu tématu. Druhé heslo, které jsem zaznamenal, znělo: „Zloději budou plakat“. Jací zloději jsou zde míněni? Vztahuje se toto prohlášení k obecné kriminalitě v kraji? Jsou tím snad míněni všichni ti zloději aut, vykradači bytů nebo dokonce drobní zlodějíčci v obchodech? Asi stěží, neboť práce policie je řízena ministerstvem vnitra z Prahy a kraj zde má minimální možnosti toto ovlivnit.

Reklama

Z pohledu zaslepenosti a nepoučitelnosti českého voliče je zajímavá domněnka jednoho spolucestujícího, s nímž jsme se snažili spolu s několika dalšími pasažéry dešifrovat význam tohoto plakátu. Tento naivní muž vyslovil odhad, že Lenka Kadlecová se chystá asi podobně jako pražský primátor Svoboda svou stranu po uchopení moci očistit a těmi zloději, kteří budou plakat, jsou zřejmě míněni její spolustraníci, kteří, jak zní obvinění, pobírali neoprávněně vysoké odměny v dozorčích radách. Této teorii by sice mohla napovídat skutečnost, že sama Lenka Kadlecová se v televizní debatě s V. Moravcem na jeho přímý dotaz k problematice pobírání těchto odměn vyjádřila ve smyslu, že za jejího hejtmanství by něco takového nepadalo v úvahu, jenže to by se pak ale právě tito lidé nesměli vyskytovat spolu s ní opět na aktuální kandidátce ke krajským volbám…

Nezodpovězenou otázkou tedy zůstává, kdo jsou oni zloději zde v kraji, kteří by po uvedení sociálně demokratické hejtmanky do funkce začali plakat? Mohli bychom otázku také modifikovat a zněla by pak, kde byli ty čtyři roky za vlády jiného sociálně demokratického hejtmana ukryti a odkud konali ony činy, za které by nyní Lenkou Kadlecovou byli dohnáni k pláči? Jedna otázka za druhou. Tou nejdůležitější pro mě však zůstává, jak dlouho se liberecký volič (a nejen liberecký) nechá ještě opíjet oranžovým rohlíkem.

PS: Dlužno dodat, že onen rohlík má ve většině případů druhý konec zářivě modrý a nezřídka bývá vevnitř namazán rudým máslem.