Reklama
 
Blog | Jiří Čeček

V ODS se přece jen něco mění

Minulý pátek se konal regionální sněm ODS Libereckého kraje. Lidé si sice za dobu existence této strany již zvykli na mnohé, ale to co se dělo na tomto sněmu, překonává a to především v etické rovině, vše z minulosti. Tedy abych byl přesný, vše z toho, co kdy na veřejnost proniklo.  

V poslední době slyšíme ze všech stran o nutnosti změn. Voláme po změně  volebního zákona, po změně financování politických stran a i po změně všech možných zákonů včetně souvisejících předpisů a nařízení, které by mohly ztížit možnost korupce a zefektivnily by celé fungování státní správy.

 Změna, kterou někteří delegáti na tomto sjezdu nastartovali, není nijak světoborná a ambasadorům z iniciativy Rekonstrukce státu a ani voličům České republiky se z ní jistě hlava nezatočí. Nezatočí, ale je o to výmluvnější. Co se tady na sněmu dělo a v čem spočívá ona změna? Pro všechny, kterým to dosud uniklo, to bude určitě zajímavá zpráva.

Reklama

 Na sněmu se rozhodovalo o sestavení krajské kandidátky pro nadcházející parlamentní volby. Z iniciativy delegátů z Liberce a Semil byla z kandidátky vyškrtnuta dosavadní poslankyně Ivana Weberová z Jablonce, která se při minulých parlamentních volbách dostala do sněmovny právě díky preferenčním hlasům voličů.

 Nepřísluší mi v žádném případě hodnotit, zda to bylo správné, či ne. Je to skutečně vnitřní věc ODS a nepochybně se zde našla demokratická většina delegátů, kteří se rozhodli Ivanu Weberovou  z ušlechtilých a pragmatických důvodů nevolit (možná pro nedostatky v komunikaci…).

 S označením „demokratická“ mám sice trochu problém, neboť i minulý primátor Liberce a zastupitelé Změny pro Liberec byli po necelých šesti měsících odvoláni taktéž „demokratickou“ většinou z vedení radnice, ale budiž. Ivanu Weberovou osobně neznám, proto za ni nebudu ani nijak lobovat. Navíc mně v tomto případě jde prioritně o skutečnosti, které této události dodávají nečekanou pikantnost a výmluvně ji i dokreslují.

 Na adresu Ivany Weberové a jejího spolustraníka z jabloneckého sdružení ODS se snesly hrubé a vulgární urážky. Sestavování kandidátky do parlamentních voleb za Liberecký kraj, alespoň podle mediálních zpráv, doprovázely způsoby, za které by se „nemusela stydět“ ani parta námezdních dělníků. Při samotné volbě se pak podle zpráv některých účastníků objevil na hlasovacích lístcích u jména Ivany Weberové symbol dámského přirození a u jejího kolegy Víta Němečka pak mužský penis.

 Můžeme tedy konstatovat, že v ODS se paralelně k označování preferencí kroužkováním zavádí i Karlem Janečkem navrhovaný systém tzv. negativního hlasu, tedy označení kandidáta, který představuje pro dotyčného voliče naprosto nepřijatelnou alternativu. Je to bezpochyby principiálně chvályhodný krok a za zmínku stojí i snaha nediskriminovat jedním společným znakem některé pohlaví. Dovolil bych si však přesto doporučit členům této strany, aby se ještě zamysleli nad volbou těchto negativních znaků. Kosočtverce se svislou čárkou uprostřed i schématické znázornění penisu, tak jak tyto obrazce často vídáme na všech možných plochách veřejného prostoru, vypovídají totiž mnohé o svých autorech…