Reklama
 
Blog | Jiří Čeček

Dějinné podobnosti

Jsem naštěstí již ročník, který nezažil ten pravý komunistický teror. Politické procesy, dlouholeté věznění a bohužel i popravy. V době, kterou si já pamatuji, se nepohodlným odpůrcům vládnoucí komunistické garnitury, ale vlastně nejen jim, nýbrž prakticky všem obyvatelům této socialistické oázy, kterou tvořily země Varšavského paktu, již „jen“ znemožňovalo pracovat ve své profesi, volně se pohybovat na tomto světě, číst některé knihy, sledovat jinou než oficiální kulturu, vyjadřovat svobodně své názory a vůbec se projevovat jinak, než považovala komunistická ideologie za správné a nezávadné.  

Odpůrci byli sice i v této době vystaveni teroru ze strany příslušníků StB, včetně bití a fyzického násilí, které mělo mnohdy za následek i smrt vyšetřovaného, ale v porovnání s padesátými lety to už byla „pohoda“.

 Během svého života – a to především v době emigrace – jsem se často zamýšlel nad tím, jak je možné, že se tehdy v osmačtyřicátém lidé nechali tak snadno zmanipulovat komunisty. Samozřejmě, že jsem o tom mnoho přečetl, slyšel vyprávět od pamětníků i viděl v různých dobových filmech. To byla ale jen teorie, racionální analýzy nebo dokonce jen domněnky.

Reklama

 Zdá se, že není nad vlastní prožitek. Díky posledním týdnům, a to především těm dvěma mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, jsem mnohé opravdu pochopil. Kampaň, tak jak ji vedl Miloš Zeman a jeho volební tým, kampaň plná lží, podlých útoků, dehonestace, arogance, hraní na nacionalistickou strunu a strašení jednoduchých občanů, slavila úspěch. To, co Miloš Zeman říkal, bylo přesně to, co chce a potřebuje určitá a bohužel ne malá část tohoto národa slyšet. Tyto věty a tvrzení jsou ve své účinnosti stejně spolehlivé, jako kouzelná zaklínadla v pohádkách, která s naprostou jistotou promění padoucha v nějaké odporné zvíře. Naprosto nerelevantní se pak jeví, zda to pravda je, či není. Poznání, jak velká část národa se nechá takto primitivně zmanipulovat, bylo pro mě velice poučné a v pochopení dějinných souvislostí i užitečné.

 Miloše Zemana alias V.K. jako prezidenta přeji z celého srdce všem, kteří ho volili, a to bez ohledu na to, zda byli přesvědčeni, že představuje ono menší zlo, či zda ho volili podle motta  „čím hůře, tím lépe“ v naději, že teprve tento marasmus vyburcuje občany konečně k aktivitě. Prvním jako „trest“ za jejich odhad, druhým za kousek naděje, kterou tento jejich důvod pro mě představuje.